بسته

آغاز به‌کار کارگاه تاکسیدرمی موزه طبیعت و حیات‌وحش دارآباد تهران

آغاز به‌کار کارگاه تاکسیدرمی موزه طبیعت و حیات‌وحش دارآباد تهران

موزه طبیعت و حیات‌وحش دارآباد تهران در نخستین سال‌های دهه هفتاد، به همت پدر علم تاکسیدرمی ایران مرحوم آقای دکتر هدایت‌اله تاج‌بخش و همراهی رئیس وقت کمیسیون ماده پنج شهرداری تهران آقای مهندس کمال عظیمی‎‌نیا، تاسیس گردید. این موزه اکنون از اعضای شورای بین‌­المللی موزه‌­ها و نیز کمیسیون آموزش اتحادیه جهانی حفاظت (IUCN) است. متاسفانه پس از درگذشت مرحوم آقای دکتر تاج‌بخش در سال 1401، کارگاه تاکسیدرمی موزه نیز از ادامه فعالیت و پیشبرد اهداف خود بازماند.

پس از سال‌ها تلاش و پیگیری‌های مکرر اعضای هیئت مدیره انجمن ترویج حفاظت و مدیریت پایدار حیات‌وحش، کارگاه تاکسیدرمی موزه طبیعت و حیات­‌وحش دارآباد در دی­‌ماه سال 1403 با مدیریت آقای دکتر عبداله سالاری، که خود فارغ‌التحصیل دکتری تخصصی اکولوژی و مدیریت حیات‌­وحش هستند، بازگشایی و آغاز به فعالیت نمود. گسترش علوم و فنون تاکسیدرمی، فراهم­‌آوردن بستر مناسب پژوهشی برای محققان، دانشجویان و علاقه­‌مندان به حیات­‌وحش، اجرا و بهره­‌مندی از بهترین مواد و روش­‌های تاکسیدرمی جهت ماندگاری بهتر نمونه­‌ها و ساماندهی، تکمیل و توسعه نمایشگاه‌­های موزه دارآباد در جهت آموزش عموم، از اهداف اصلی انجمن ترویج حفاظت و مدیریت پایدار حیات‌­وحش از بازگشایی مجدد کارگاه تاکسیدرمی می­‌باشد.

واژه تاکسیدرمی از ترکیب واژه یونانی taxis به معنی آراستن و derma به معنی پوست، به‌وجود آمده است و نخستین بار این واژه در سال  1803 توسط Louis Dufresne تعریف گردیده است. برخی محققان ظهور علم تاکسیدرمی را مصادف با قرن شانزدهم می‌­دانند. نخستین اقدامات برای تاکسیدرمی نمونه‌ها در قرن 16، توسط شخصی هلندی تحت نظر یک شیمی‌دان بوده است که پوست از نمونه پرنده‌­ای جدا، فیکس و در یک پوزیشن ایستاده آراسته شده است. اما اغلب محققان بر این باورند که آغاز علم تاکسیدرمی را بایستی متعلق به قرن 18 دانست. نشر کتب، پروتکل‌­ها و راهنماهای متعدد در این عصر، می‌­تواند پشتوانه‌ای محکم برای این فرضیه محققان باشد.

تاکسیدرمی علم و هنر حفظ و بازیابی نمونه‌های بی­‌جان جهت نگهداری طولانی­‌مدت است که نیاز به درک عمیق تاکسیدرمیست از مورفولوژی و آناتومی گونه­‌های جانوری دارد. تاکسیدرمی ابزاری برای درک تفاوت‌های ساختاری گونه‌ها و طبقه‌­بندی علمی گونه­‌های جانوری است. در واقع، نقش تاکسیدرمی در شکل‌گیری مفهوم تکامل، یکی از مهمترین و اساسی‌ترین نقش‌های آن است. درک و تعریف نظریه تکامل بدون تاکسیدرمی برای پروفسور چارلز داروین،‌ مشهورترین زیست‌شناس تکاملی، نیز عملا غیرممکن بود. داروین نمونه‌های جمع‌آوری شده طی سفرهای خود با استفاده از آموخته‌های خود از تاکسیدرمیست­‌ها در جوانی، تاکسیدرمی نموده و مورد مطالعه قرار می‌داد.

نمونه‌های گنجشک‌سان تاکسیدرمی‌شده توسط داروین

نمونه­‌های تاکسیدرمی­‌شده در موزه‌­های تاریخ طبیعی، کلید حل بسیاری از ابهامات زیست­‌شناسان و اکولوژیست­‌ها هستند. این نمونه‌­ها گذر به ادوار گذشته و مرور وقایع را امکان­‌پذیر می­‌سازند. علاوه‌­براین، تاکسیدرمی نمونه­‌های جانوری و نمایش آنها، نقشی بسیاری مهم و کلیدی در زمینه آموزش عموم در ارتباط با شناخت حیات­‌وحش و ارزش حفاظتی آنان ایفا می­‌کند. شناخت گونه­‌‌های جانوری برای بسیاری از اشخاص علاقه‌­مند تنها از طریق مراجعه به موزه‌­های تاریخ طبیعی، امکان­‌پذیر می­‌گردد.

از کلیه علاقه‌مندان دعوت می‌شود جهت شرکت در دوره‌های آموزشی کارگاه تاکسیدرمی موزه دارآباد، به اینستاگرام کارگاه تاکسیدرمی (ID: darabad.taxidermy) مراجعه و مشخصات خود را ارسال فرمایند.

 

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *