انتشارات ایرانشناسی و باشگاه قارچها، با همکاری انجمن ترویج حفاظت و مدیریت پایدار حیات وحش، مراسمی به مناسبت روز جهانی قارچها در تاریخ بیستم مهر ماه سال 1402 در موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد تهران برگزار نمود.
در ابتدای مراسم مهندس مجید غضنفری، بزرگداشت روز جهانی قارچها از طریق آگاهی بخشی به عموم مردم و معرفی انواع قارچها به آنها را جهت جلب توجه جهان به سوی این سلسله بزرگ بسیار با اهمیت خواند. در ادامه مهندس چیذری، از کارشناسان موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد، موزهها را به عنوان بستری مناسب جهت ارتباط جوامع با تاریخ، فرهنگ، محیط زیست و طبیعت معرفی نمود.
دکتر عبداله سالاری مدیرعامل انجمن ترویج حفاظت و مدیریت پایدار حیات وحش، آموزش و فرهنگسازی را رسالت اصلی موزهها برشمرد که بایستی در جانب پژوهش با اصول و قواعد مشخص اجرا گردد.
مهندس امیرحسین بختیاری، هدف اصلی انتشارات ایرانشناسی را آگاهی بخشی به عموم و برگزاری روز جهانی قارچها را که برای نخستین مرتبه در ایران برگزار گردید، امری بسیار مهم در راستای دانش افزایی عنوان نمود. وی علت بروز اغلب رفتارهای اجتماعی غلط در ارتباط با طبیعت را عدم آگاهی میدانست.
در ادامه مراسم دکتر محمدرضا آصف شایان، در خصوص اهمیت و ابعاد مختلف علم قارچشناسی و اهمیت شناخت آنها سخنرانی خود را با این عنوان آغاز نمودند: در واقع قارچها به عنوان یک سلسله مجزا به شمار میروند و تاکنون حدودا 150.000 گونه از قارچها در جهان شناسایی شدهاند و یقینا گونههای ناشناخته بسیاری وجود دارند که بایستی کشف شوند. در ایران نیز تاکنون، 4.000 گونه قارچ شناسایی شدهاند؛ کوچکترین و بزرگترین موجودات زنده دنیا در این سلسله مشاهده میشوند. هیچگونه محدودیتی به لحاظ شکل، رویشگاه، آستانه تحمل شرایط محیطی و … دیده نمیشود. برخی از قارچها «زیستپالایی» انجام میدهند و خاک را از مواد رادیواکتیو موجود در آن پاکسازی میکنند؛ بنابراین ضروری است که بدون شناخت نوع قارچ، از مصرف آن اجتناب گردد. امروزه ردپای قارچها در پزشکی، تغذیه و حتی در صنایعی نظیر چرمسازی و … به خوبی مشاهده میشود. وی برگزاری این رویداد را یک رخداد بزرگ در علم قارچشناسی عنوان نمود.
در حاشیه این مراسم غرفههای متنوع در قالب معرفی و فعالیت باشگاه، آثار مکتوب و محصولات مرتبط با قارچها نیز برپا شد.