بسته

همایش درس آموخته‌های حفاظت مشارکتی

همایش درس آموخته‌های حفاظت مشارکتی

انجمن ترویج حفاظت و مدیریت پایدار حیات ­وحش در سیزدهم آبان سال 1403 همایشی با عنوان «درس ­آموخته‌­های حفاظت مشارکتی» با هدف اشاعه فرهنگ  و رویکرد حفاظت مشارکتی، با ارائه دستاوردها و تجارب حفاظت­گران بخش دولتی، خصوصی و جوامع محلی و آشنایی با مدل­‌های مختلف حفاظت، با حمایت و مشارکت معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست، برگزار نمود.

تیم انجمن ترویج حفاظت و مدیریت پایدار حیات وحش

در ابتدای مراسم از آقای دکتر ظهرابی، معاونت محترم محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست دعوت شد، تا در جایگاه تشریف آورده و سخنرانی فرمایند.

آقای دکتر ظهرابی

ایشان ضمن عرض احترام به حضار اذعان داشتند‌ که، با وجود خروجی­‌های مثبت و کم­‌نظیری که در طی سالیان اخیر به­‌دست آمده است، همچنان اصرار و تاکید بر روش­‌های قدیمی حفاظتی در بخشی از بدنه سازمان، جامعه،‌ دانشگاهیان و متخصصان وجود دارد که بایستی در یک فضای تعاملی به سمت و سوی تفاهم‌­سازی با مجموعه‌­های مذکور حرکت نمود. کلیه دیدگاه‌­ها در حیطه حفاظت و بهره­‌برداری پایدار قابل احترام هستند، اما بایستی مسیری را که جهان پیموده است و موفقیت‌­آمیز نیز بوده است در پیش گرفت، تا اهداف مورد نظر سازمان حفاظت محیط زیست، محقق گردد. تلاش جمعی جهت ارائه و شفاف‌­­سازی اقدامات انجام­‌شده،‌ برای آماده­‌سازی فضای مورد نیاز برای متقاعدسازی و همراه‌­نمودن کلیه ذینفعان نیز، ضروری به نظر می‌­رسد. تلاش بر این است روش‌­های حکمرانی که توسط IUCN ارائه شده است،‌ به صورت تجمعی و در کنارهم مورد توجه قرار گیرند.

سپس از آقای دکتر دانه‌کار، عضو محترم هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران،‌ جهت سخنرانی دعوت به عمل آمد.

آقای دکتر دانه‌کار

ایشان ضمن عرض احترام به حضار و خرسندی از برگزاری همایش با موضوع حفاظت مشارکتی، اذعان داشتند که، حفاظت در دنیای امروز به معنای دست­‌نزدن نیست، ‌بلکه به معنی درست استفاده نمودن است. مفهوم حفاظت در واقع به­‌شکل مدیریت مصرف نمود پیدا کرده است.

در فرآیند مدیریت پایدار سرزمین، شش راهکار بایستی تعقیب شوند که عبارت‌­اند از: حساسیت­‌سنجی، ظرفیت‌­سنجی، پیامدسنجی، سازگارسازی، احیا و بازسازی و مشارکت­‌سازی. مشارکت­‌سازی در واقع بر تمامی موارد فوق احاطه دارد و بدون آن راهی به سویی نتوان برد.

در دنیای امروز یک شعار مهم وجود دارد و آن نیز این است که، «هرآنچه را می­‌خواهید حفاظت کنید،  برایش ارزش ایجاد کنید».

در طبقات حفاظت مناطق IUCN، هرچه از طبقه یکم به ششم پیش می­‌رویم،‌ حضور انسان و بهره‌­برداری خردامندانه بیشتر می‌شود. هدف در این طبقه، حمایت از معیشت سازگار با طبیعت عنوان شده است. امروز روزیست که بایستی، ‌طبقه پنجم IUCN در کشورمان فعال شود.

برنامه‌­ریزی و اصول مشارکت­‌سازی نبایستی فراموش گردد و چالش­‌ها نیز بایستی در جلوی دیدگان قرار گیرند. شفافیت در دسترسی اطلاعات،‌ فرصت برابر برای همگان،‌ احترام به تفاوت­‌ها و توزیع عادلانه منافع در مسیر مشارکت، از اصول مشارکت هستند. کمبود منابع، عدم اعتماد، تفاوت در منافع و کمبود ظرفیت‌های محلی از مشکلات گریبان­‌گیر حفاظت مشارکتی هستند.

در ادامه نیز از آقای دکتر سالاری، مدیرعامل محترم انجمن ترویج حفاظت و مدیریت پایدار حیات وحش برای خیرمقدم به حضار همایش و سخنرانی دعوت به عمل آمد.

آقای دکتر سالاری

دکتر سالاری هدف از برگزاری همایش درس‌‌آموخته‌های حفاظت مشارکتی را، ارائه مدل‌­ها و مکانیزم‌­های حفاظت‌گران در زمینه حفاظت مشارکتی در مناطق مختلف عنوان نمود. وی اظهار داشت که، واضح است که یک مدل و الگو را نمی­‌توان به تمامی مناطق تعمیم داد. در این راستا از حفاظتگران درخواست شد که اهداف، وضعیت کنونی منطقه،‌ نحوه تعاملات خود با اشخاص، گروه‌­ها و ذینفعان،‌ خروجی پروژه‌­های حفاظتی از ابعاد مختلف، چالش‌­ها و راهکارهای اتخاذشده در راستای حل آنها و پیشنهادات جهت بهبود مسیر حفاظت مشارکتی را در قالب یک ارائه تخصصی به سمع و نظر حضار همایش برسانند.


در ادامه مراسم از مدعوین درخواست شد تا به ارائه پروژه‌های مرتبط با حفاظت مشارکتی خویش در چارچوب معین، بپردازند.

آقای مهندس معظمی

آقای مهندس معظمی، مدیرعامل محترم انجمن صنفی حفاظتگاه‌های خصوصی حیات وحش

در بحث حفاظت مشارکتی، موضوع شفاف­‌سازی بسیار حائز اهمیت است. حفاظت مشارکتی می­‌تواند نقش به­‌سزایی در اقتدار ملی و ایجاد وحدت ملی بین جوامع محلی و دولت، ایفا نماید.

انجمن صنفی کارفرمایی حفاظتگاه‌­های خصوصی حیات وحش در سال 1401، فعالیت­‌های خویش را به صورت رسمی با ثبت در وزارت تعاون آغاز نمود. این انجمن شامل سه بخش، مراکز تکثیر و پرورش، شکارگاه‌­های خصوصی و قرق­‌های اختصاصی می­‌باشد. اهداف این انجمن عبارت­‌اند از: فراهم نمودن بستر همکاری بین اشخاص علاقه­‌مند در بخش غیردولتی، هدف­مندنمودن و هم­‌افزایی ظرفیت‌­های موجود به منظور افزایش ظرفیت ملی جهت حفظ تنوع زیستی، مشارکت و همکاری با سازمان حفات محیط زیست کشور، اشتغال‌­زایی و کمک به بهره‌­برداری خردمندانه از ذخایز طبیعی کشور.

انجمن صنفی در راستای نیل به اهداف خود از جمله همکاری با سازمان حفاظت محیط زیست، قراردادی جهت حفاظت از یوزپلنگ آسیایی در محدوده‌­ای بین سه منطقه بسیار حساس از جمله پارک­‌ملی و منطقه حفاظت­‌شده توران، پناهگاه حیات­‌وحش میاندشت و پناهگاه حیات‌­وحش خوش­‌ییلاق، امضا نمود. این پروژه تحت عنوان پروژه «یوزکنام» نام گرفته است، یکی از مهمترین تجارب حفاظت مشارکتی است که بر اساس این طرح، 450000 هکتار از اراضی بین سه محدوده کلیدی، تحت مدیریت و حفاظت قرار گرفت. پایش این منطقه به صورت منظم انجام می­‌شود. 10 نفر نیز حفاظت فیزیکی را در منطقه عهده‌­دار هستند. امید است که، با بررسی منابع، ایجاد بانک‌­های اطلاعاتی، همکاری با اساتید محترم دانشگاه­‌ها و بهره­‌مندی از تجارب ملی و بین­‌المللی بتوان شناسنامه مناسبی برای این اقدام مهم ایجاد نمود.

آقای مهندس اسکندری

آقای مهندس اسکندری، مدیرعامل محترم موسسه حافظان حیات وحش شیردال

بر اساس برنامه‌­عملی (Action plan) که در سال 2015 برای حفاظت از گوزن زرد ایرانی در کشور تهیه و تنظیم شد، برنامه­‌ریزی جهت انتخاب برخی از زیستگاه‌­های تاریخی گوزن­ زرد جهت معرفی مجدد در دستور کار قرار گرفت. منطقه حفاظت­‌شده و پناهگاه حیات‌­وحش دز و کرخه در استان خوزستان، به عنوان یکی از مهمترین زیستگاه­‌ها جهت پیشبرد استراتژی انتخاب گردید. در سال 1396، دو راس ماده و یک راس گوزن­‌زرد ­ایرانی نر در منطقه رهاسازی شد. در سال 1398 نیز 17 راس به بیشه‌­زارهای منطقه رهاسازی گردید.

در سال 1400، پروپوزالی جهت مدیریت و حفاظت این زیرگونه ارزشمند تهیه شد و به SGP ارائه و مورد پذیرش قرار گرفت. مشارکت جوامع بومی و محلی یکی از مهمترین استراتژی­‌های حفاظتی پروژه مذکور بود. در طی این مدت 19 سفر طی 180 روز به منطقه انجام شده است. 12 روستا در اطراف دز جهت آموزش و همکاری جوامع بومی و محلی انتخاب شد و آموزش در راستای آگاه­‌سازی و توانمندسازی صورت گرفت. خوشبختانه جامعه هدف از پذیرش و همیاری بسیار بالایی برخوردار بودند. کسب اطلاعات از سطح آگاهی بومیان و آموزش متناسب با آن، اعتمادسازی، شناخت دقیق‌­تر مردم و مشکلات معیشتی و شناسایی و همراهی ذینفعان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است که همواره مورد توجه تیم قرار داشت. کارگاه‌­های آموزشی متعددی با عناوین متنوعی برای محیط­‌بانان، شیوخ منطقه، بانوان محترم منطقه، مدارس و دامداران برگزار گردید. احیای پوشش گیاهی منطقه به کمک بومیان منطقه یکی از تاثیرگذارترین اقداماتی بود که جهت احیای زیستگاه صورت گرفت. اکنون جوامع محلی خود به صورت خود جوش در حفاظت از گوزن­ زرد ­ایرانی در منطقه مشارکت دارند و نقش بسیار مهمی در این امر مهم ایفا می­‌کنند.

آقای مهندس ابوالقاسمی

آقای مهندس ابولقاسمی،‌ مدیرعامل محترم انجمن دوستداران طبیعت رفسنجان

توانمندسازی و دخیل­‌نمودن ذینفعان در تصمیم‌­گیری و امور اجرایی،‌ بخش مهم تعریف مشارکت را شکل می­‌دهد. در سال 1387،‌ گروهی 15 نفره از شکارچیان در رفسنجان در یک گردهمایی به نگرانی‌­های حاصله از کاهش جمعیت حیات وحش منطقه منصورآباد رفسنجان و شناسایی عوامل تهدید پرداختند و پیرو آن عهدنامه‌ای تنظیم گردید تا از شکار سمداران در منطقه جلوگیری شود و اقدامات لازم جهت احیای زیستگاه و حیات ­وحش صورت گیرد و به امضای اعضا رسید. این گروه، تیم خود را با متخصصان حفاظت حیات وحش،‌ ماموران حفاظتی و همینطور حامیان مالی جهت پیشبرد اقدامات حفاظتی روز­به‌‌­روز گسترده‌­تر نمود. در واقع طی این اقدام، کلیه ذینفعان شناسایی شدند و در بهترین حالت در قالب یک تیم در کنارهم قرار گرفتند. در سال 1390، گروه تحت عنوان انجمن دوستداران طبیعت رفسنجان ثبت ملی گردید. حفاظتگاه مردمی منصورآباد با 126000 هکتار یکی از پرتعارض‌ترین مناطق در ایران به شمار می­‌رفته است، که تلاش جمعی منجر به حل چالش‌­ها یکی پس از دیگری گردیده است.

آموزش داوطلبانه کودکان توسط تیمی متشکل از دانشگاهیان و نیز گروه دوچرخه­‌سواری و برنامه‌­های اجرایی آنها در سه­‌شنبه­‌های بدون خودرو، دو بازوی مهم انجمن طی این سال­ها بوده‌­اند که در گسترش فرهنگ محیط­‌زیستی بسیار تاثیرگذار بوده‌­اند. علاوه‌­بر­این، اشتغال­‌زایی مستقیم و غیرمستقیم و به‌کارگیری بومیان منطقه نیز طی سالیان اخیر بسیار مورد توجه بوده است.

شفافیت و حفظ حقوق ذینفعان از عوامل تاثیرگذار بر موفقیت این حفاظتگاه و نائل­‌شدن آن به جایگاه کنونی است. به رسمیت شناختن قرق­‌ها یکی از اقداماتی است که سازمان بایستی در خصوص آن اقدام لازم و فوری را در نظر داشته باشد.

آقای دکتر ایران‌نژاد

آقای دکتر ایران‌نژاد، عضو محترم هیئت علمی دانشگاه یزد

مرکز تکثیر و پرورش حیات‌وحش پردیس ناب پاریز با هدف احیای زیستگاه و حیات­‌وحش منطقه پاریز کرمان پایه‌­گذاری شده است.اهداف این مرکز عبارت‌­اند از:‌ تکثیر و پرورش گونه‌­های پستاندار وحشی با اولویت قوچ‌­و­میش و آهو، بسترسازی مناسب جهت ایجاد مرکز آموزشی و پژوهشی حفاظت از تنوع زیستی منطقه پاریز، تدارک محیط مناسب جهت ارائه آموزش‌­های محیط زیستی برای دانش آموزان، دانشجویان و طبیعت‌­گردان،‌ انجام پژوهش‌­های مرتبط با تکثیر در اسارت، تهیه و تدارک محیط و فضای مناسب برای تدوین مستندهای علمی مرتبط با طبیعت و حیات وحش و ایجاد کانون توسعه اکوتوریسم در منطقه. منطقه مذکور تنوع بی‌­نظیری از گونه‌­های جانوری و گیاهی را در خود پناه داده است. احیای پوشش گیاهی منطقه با استفاده از گیاهان بومی از جمله مهمترین اقداماتی بوده است که در طی سالیان اخیر صورت گرفته است. اکنون طی اقدامات صورت گرفته، منطقه جمعیت مناسبی از آهو، قوچ‌‌ومیش و مرال را داراست و به عنوانی مرکزی برای آموزش دانشجویان، بسیار مفید واقع شده است.

آقای مهندس رضایی

آقای مهندس رضایی، عضو محترم هیئت مدیره انجمن پایشگران زمین و زندگی علامرودشت

منطقه‌­شکارممنوع کوه هوا در در جنوب شرقی استان فارس واقع شده است. بر اساس مطالعات موسسه حیات وحش میراث پارسیان، وضعیت حیات وحش منطقه سیر نزولی داشته است. از عوامل تهدید این منطقه می­توان به تخریب زیستگاه، شکار غیرمجاز و چرای بی­‌رویه دام اشاره نمود. انجمن پایشگران زمین و زندگی در سال 1391 اقدامات حفاظتی خود را برای این منطقه آغاز نمود. در آغاز فعالیت، جمعیت زوج‌­سمان منطقه در شرایط بسیار نامطلوبی قرار داشت. تهیه محتواهای آموزشی در قالب بنر برای محدوده شهری و آموزش دانش‌­آموزان از اهم فعالیت­‌های این انجمن بوده است. کمبود نیرو حفاظتی،‌ خشکسالی شدید، عدم آگاهی جوامع محلی پیرامون ارزش حیات وحش و کمبود امکانات از مهمترین چالش‌­های کوه هوا هستند. نیروی انسانی مورد نیاز جهت حفاظت فیزیکی از منطقه از طریق مشارکت بومیان تامین گردید. رشد جمعیت سمداران منطقه، افزایش امنیت منطقه، اشتغالزایی و افزایش سطح آگاهی بومیان در رابطه با حیات وحش منطقه و ارزش حفاظتی آن، از مهمترین دستاورد­های پروژه حفاظتی مشارکتی کوه هوا بوده است.

آقای مهندس مولایی

آقای مهندس مولایی،‌ عضو محترم هیئت مدیره انجمن سبزگستران پاقلات

انجمن سبزگستران پاقلات فعالیت خویش را از سال 1382، در جنوب فارس در روستای پاقلات آغاز نموده است. این انجمن تلاش نمود تا از حداکثر ظرفیت موجود جوامع محلی در حفاظت منطقه بهره ببرد و مفهوم حفاظت مشارکتی را محقق سازد. شناسایی ذینفعان،‌ از مهمترین گام‌­ها در حفاظت منطقه بوده است. ایجاد صندوق نذر طبیعت توسط شکارچیان قانون­مند،‌ یکی از مهمترین اقدامات جهت تامین مالی برای اجرای ملزومات حفاظتی بود. آموزش دانش‌آموزان جهت ارتقای سطح دانش محیط­‌زیست نیز از دیگر اقدامات این انجمن بوده است. ارتباط سازی، تعامل و جلب اعتماد از مهمترین عوامل در مشارکت­دادن جوامع بومی و محلی در امر حفاظت است. به نظر می‌­رسد، ایجاد بستر لازم در خصوص ایجاد فضای مشاوره در ادارات استان و مشاوره متخلفین و آگاه‌­سازی آنها، می‌­تواند راهکاری مناسب جهت توسعه فرهنگ محیط زیستی باشد. چنانچه سازمان محیط زیست قوانین و مقرارت لازم برای حمل اسلحه توسط شکارچیان تدوین و اجرا نماید،‌ می­‌توان انتظار کاهش تخلفات مرتبط با شکار را داشت.

آقای مهندس تیموری

آقای مهندس تیموری، ریاست اسبق محترم پارک ملی گلستان

پارک ملی گلستان در مرز سیاسی سه استان واقع گردیده و اقوام مختلف در حاشیه آن مسکون هستند. این منطقه تنوع بی‌نظیری از پنج رده پستانداران، پرندگان، خزندگان، دوزیستان و ماهیان در خود پناه داده است. رویکرد حفاظتی بدون مشارکت جوامع محلی، تعارضات شدید و کاهش جمعیت حیات وحش را در پی داشت و نیاز به بازنگری در رویکرد حفاظتی را در این منطقه برجسته ساخت. پارک ملی گلستان اولین منطقه حفاظت­‌شده در ایران بود که در سال 1396 توسط شورای راهبری با مشارکت مسئولین دولتی، نمایندگان مردم محلی و متخصصان غیردولتی کار خود را در امر حفاظت آغاز نمود. در ابتدای امر حدود 30 نفر آتش‌­بان از سال 1396 به صورت داوطلبانه و از سال 1399 طبق قرارداد منعقد شده با اداره کل حفاظت محیط زیست استان گلستان،‌ در پارک ملی گلستان مشغول به خدمت­ هستند. طی این اقدام، میانگین فاصله گشت­‌زنی روزانه حدود 148 کیلومتر در روز انجامید. تعداد تخلفات شکار تفاوت معناداری یافت. مساحت سوخته‌­شده رو به کاهش یافت، که علت اصلی آن نیز هوشیاری و اطفاء به موقع آتش توسط محیط‌­بانان و آتش‌بانان پارک بوده است. جمعیت سمداران منطقه از جمله قوچ‌­و‌میش، کل­‌و­بز، آهو و مرال و … رشد قابل توجهی یافت. با تقویت معیشت جوامع محلی از راه­‌های سازگار با طبیعت، همه‌­جانبه‌­نگری در جامعه و همکاری نهادهای گوناگون، آموزش همگانی و آموزش نیروی متخصص، انعکاس و انتشار تجربه­‌های موفق و بهره‌­برداری پایدار از منابع زیستی،‌ می‌­توان امید داشت که حفاظت پایدار شکل گیرد.


در ادامه از جناب آقای مهندس عظیمی‌نیا، رئیس هیئت مدیره محترم انجمن ترویج حفاظت و مدیریت پایدار حیات وحش دعوت شد تا ضمن سخنرانی، از اعضای CIC ایران نیز جهت اعطای جایزه مارخور دعوت به عمل آورد.

آقای مهندس عظیمی‌نیا

آقای مهندس عظیمی‌نیا، در سخنرانی خویش ضمن قدردانی از معاونت محترم محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست جهت همکاری و همراهی در برگزاری همایش، اذعان داشتند که علیرغم مخالفت­‌های بسیار از سوی جوامع علمی و عموم و چالش‌­های بسیار حفاظتگاه‌­های مردمی منصورآباد، این منطقه اکنون باعث افتخار ایران گردیده است. خوشبختانه مدیران اکنون سازمان حفاظت محیط زیست کشور، حفاظت مشارکتی را پذیرفته‌­اند و این موضوع از ارزش بالایی برخوردار است.

اعطای جایزه مارخور به حفاظتگاه مردمی منصورآباد رفسنجان

اعطای جایزه مارخور به حفاظتگاه مردمی منصورآباد توسط اعضای CIC ایران

شورای جهانی شکار و حفاظت حیات وحش (CIC)، در نظر داشته است که جایزه مارخور را در کنفرانس تنوع زیستی سازمان ملل (COP16)، به پروژه‌ای که حفاظت از تنوع زیستی را با معیشت جوامع بومی و محلی از طریق بهره‌برداری پایدار، تلفیق و عملی می‌سازد، اعطا نماید. حفاظتگاه مردمی منصورآباد رفسنجان، منطقه‌ای با ۱۲۶۰۰۰ هکتار وسعت در شهرستان رفسنجان ستان کرمان است، که شناسایی و حفاظت از آن توسط انجمن دوستداران طبیعت رفسنجان که طیف وسیعی از حفاظتگران، شکارچیان و جوامع بومی و محلی هستند، آغاز شد. بر اساس بازدیدهای میدانی اعضای CIC از منطقه و گزارشات به‌دست آمده از خروجی‌های پروژه حفاظتی از ابعاد مختلف، شورای جهانی شکار و حفاظت حیات‌وحش در کنفرانس تنوع زیستی سازمان ملل، جایزه مارخور را به این حفاظتگاه‌مردمی اعطا نمود. در همایش درس‌آموخته‌های حفاظت مشارکتی از انجمن دوستداران طبیعت رفسنجان، تقدیر به عمل آمد و مراسم اعطای جایزه مارخور به عزیزان انجمن دوستداران طبیعت رفسنجان توسط اعضای CIC ایران، برگزار گردید.

در انتهای همایش نیز،‌ از جناب آقای دکتر ظهرابی و جناب آقای دکتر دانه‌کار جهت پاسخگویی به سوالات حضار و شرکت‌کنندگان آنلاین پاسخ دهند.

 

 

 

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *