بسته

تاریخچه تاسیس موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد

تاریخچه تاسیس موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد

تاریخچه تاسیس موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد تهران، به روایت از مهندس کمال عظیمی‌­نیا، رئیس هیئت مدیره انجمن ترویج حفاظت و مدیریت پایدار حیات وحش:

اینجانب در سال 1372 در شهرداری، در سمت رئیس کمیسیون ماده پنج تهران مشغول به فعالیت بودم. با توجه به علاقه‌­ام به حوزه محیط زیست طبیعی و حیات‌وحش، یکی از دوستان مشترک آقای دکتر هدایت­‌اله تاجبخش را به بنده معرفی کردند. آقای دکتر تاجبخش که به تازگی از امریکا بازگشته بودند، با پوششی اسپرت و با صدایی بم با چند آلبوم عکس در دست، ‌وارد دفتر من شدند و از سوابق خودشان و برادرشان در امریکا و مکزیک در رابطه با ساخت موزه‌­ها و مجموعه­‌های شخصی برای شکارچیان نامدار و مشهور امریکایی سخن گفتند. وقتی اینجاب را بسیار مشتاق دیدند، آلبوم را گشودند و با احتیاط از همراهی با والاحضرت‌­ها در سفرهای شکار و نشان­‌دادن عکس‌­ها و نمونه­‌های تاکسیدرمی‌شده توسط خودشان صحبت کردند.

دکتر تاجبخش بعد از ساعتی گفتگو، گفتند: «من آرزویم این است که یک موزه برای ایران بسازم».

اینجانب با تردید سوال کردم: «موزه»؟

ایشان در ادامه با شوقی وصف­‌ناپذیر از ساخت کارگاه تاکسیدرمی، دیوراما و زیستگاه­‌های صخره­ای و صحرایی صحبت کردند و گفتند: «این موزه محلی خواهد بود برای تجمع علاقه­‌مندان، محققان، دانشجویان، کارشناسان محیط زیست و شکارچیان و …»

اینجانب، وی را در تصمیم خود بسیار جدی یافتم، هرچند صحبت­‌های وی قدری رویایی به نظر می­‌رسید و در نهایت درخواست یک مکان و پشتیبانی جهت ساخت موزه را مطرح نمود.

اینجانب با نفوذی که در شهرداری داشتم و ارتباط نزدیک با آقای کرباسچی و جلب موافقت ایشان، مجوز انجام این کار را گرفته و پس از مدتی به همین منظور، محل فعلی موزه دارآباد را که به صورت ساختمانی نیمه‌­تمام بود از بنیاد مستضعفان خریداری و با هماهنگی شهرداری منطقه، مشاور و پیمانکار گرفته شد و کار طراحی موزه و تبدیل ساختمان موجود به موزه تحت نظر آقای دکتر تاجبخش آغاز و بنده نیز عضو هیئت موسس و هیئت مدیره و مسئول تامین منابع مالی شدم.

همزمان با نخستین سالن­‌هایی که در موزه آماده شد، هیئت مدیره شکل گرفت و دیری نپائید که موزه با محوریت دکتر تاجبخش محل رفت و آمد متخصصان به­‌نام حوزه محیط زیست کشور، آقایان مهندس ضیایی، بیژن فرهنگ دره­شوری، دکتر کهرم، دکتر لطیفی، دکتر میثمی، هنریک مجنونیان، سیروس جمالی و … شد و گروه‌های تخصصی از جمله پستانداران، خزندگان، آبزیان، دیرینه­‌شناسی، انتشارات، آموزش و … تشکیل گردید.

تروفه‌­ها و نمونه­‌های داخلی و خارجی بسیاری جمع‌­آوری و خریداری شد و به اعتبار حضور دکتر تاجبخش بسیاری از شکارچیان، تروفه‌­های خود را به موزه اهدا کردند و بالاخره موزه افتتاح شد و در اندک زمانی به مرجعیتی در حیات وحش کشور تبدیل شد. شهرداری‌­های اغلب شهرهای بزرگ کشور نیز، اقدام به ساخت موزه حیات وحش مشابه نمودند.

دکتر تاجبخش با هماهنگی با دانشگاه آزاد، رشته تاکسیدرمی را بنیان­‌گذاری نمود و موزه به کارگاه عملی برای گذراندن دوران کارآموزی دانشجویان رشته­ اکولوژی و حفاظت حیات وحش و محفلی گرم برای طبیعت‌مردان و دوستداران حیات­‌وحش و شکارچیان تبدیل شد. مرحوم اسکندر فیروز نیز در بازدیدی از موزه، بسیار مشعوف از این اثر ماندگار گشتند.

اکنون موزه بعد از ربع قرن فعالیت، شهرتی جهانی دارد و عضو شورای بین­‌المللی موزه­‌ها و نیز کمیسیون آموزش اتحادیه جهانی حفاظت (IUCN) است. تاکنون بیش از 120 عنوان کتاب منتشر نموده و اکثر متخصصان به‌­نام محیط زیست کشورمان ردپایی در موزه دارند. بدون­‌شک چنانچه دکتر تاجبخش و تفکر وی نبود، چنین موزه­‌ای نیز وجود نداشت. تغییرات متعدد مدیریت شهری تهران نیز هیچگاه باعث تغییر ماهیت موزه نشد.

یاد و خاطراشان گرامی باد.

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *